Kan man stole på vindkraft: Svaret er NEJ

Kan man stole på vindkraft: Svaret er NEJ

Kan man regne med, at vindkraften til enver tid bidrager til el-produktionen med så og så mange kW (MW)?

Det spørgsmål belyses i en ny analyse fra det tyske VGB Power Tech. Analyseinstituttet betragter sig som et neutralt teknisk diskussionsforum for alle, som beskæftiger sig med fremstilling af strøm: ejere, producenter og planlæggere.

Og svaret er ikke opløftende: Et rungende NEJ. ” De faktiske produktionstal viser, at den den vindmøllestrøm, der til hver en tid vil være til rådighed i nettet, er under 1 procent af den installerede vindmølle-kapacitet” siger direktøren for VGB Power Tech, Oliver Then, til erhvervs-dagbladet Handelsblatt.

I Tyskland er der 29.900 vindmøller i drift. Andelen af det samlede strømforbrug er 18,8 procent, som svarer til 56.000 MW. Men selv om man bygger stadig flere vindmøller , vil der stadig være huller i strømproduktionen, når vinden ikke blæser. Flere ugen uden vind er ikke noget rædselsscenario, men en realitet hvert eneste år. Derfor må vindkraft suppleres med et back-up system, f.eks. i form af kraftværker baseret på fossilt brændstof, hedder det i VGB Power Tech-analysen.

Artiklen fortsætter under billedet . . .

 

Den reneste form for fossilt brændstof er naturgas, men her har det tyske afgiftssystem gjort det urentabelt af producere strøm fra gaskraftværker. Og den bedste supplement til vindkraft, den CO2-fri atomkraft, er ved at blive udfaset i Tyskland . Svaret er i stedet flere forurenende brunkuls-kraftværker.

Analysen forholder sig ikke til atomkraft, da der er truffet politisk beslutning om at udfase de eksisterende værker, som ellers har fungeret maximalt og uden uheld i Tyskland. De få atomkraft ulykker i verden, Tjernobyl i Ukraine og Fukushima i Japan, har tilsynelandende blokeret for politikernes viden om, at nye “grønne” og sikre atomkraft-værker er på vej, og som kan løse den vedvarende energis back-up-problem. Der er tale om værker, som ikke bruger uran, men thorium som brændstof, og som ikke kan smelte ned. Berigelses-processen i denne type reaktorer er samtidig uegnet til fremstilling af atomvåben. Denne type atomkraftværk, Molten Salt Reactor, er bl.a under opførsel i Kina.

 

INDBLIK45 Posts

Kaj Mieritz er både redaktør og stifter af INDBLIK. Han er journalist, suppleret med statskundskab på Århus Universitet. Han har været Jyllands-Postens korrespondent i Bruxelles, medlem af chefredaktionen på dagbladet Børsen, har haft sit eget tv-selskab, ansat hos DR TV-Avisen og P1 Morgen, kommunikationschef hos tænketanken Cepos.

<

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password